Dopravné ZDARMA od nákupu nad 1000,-

Čokoláda v době koronakrize aneb kvalitní čokoláda je zdravá!

Čokoláda a kakaové boby v době epidemie COVID19

 

V dnešní době se nemluví téměř o ničem jiném než o Koronaviru. A je to pochopitelné, tato epidemie má dopad na celou naši společnost. Naši čokoládovnu tento fenomén zasáhl taky velmi významně. Opatření, které naše vláda přijala a současně také neznalost situace a samotný strach z ekonomické situace, která nastane, zapříčinilo výrazný propad tržeb. 

Naši důvěru v to, že se vše v dobré obrátí a že v každé “krizi” je třeba hledat to dobré, umocňuje fakt, že suroviny a produkty, které v naší čokoládovně vyrábíme, jsou opravdu velmi kvalitní a mají svoji hodnotu v našem denodenním stravování. 

 

A jak souvisí čokoláda se současnou situací? Rádi bychom demonstrovali pozitivní účinky čokolády a samotných kakaových bobů na naše zdraví a především na důležitý vliv při budování přirozené imunity. 

 

Ve studii japonských vědců z roku 2016 nazvanou “Anti-influenza virus effects of cocoa.” [1] je patrné, že kakao, resp. čokoláda má prokazatelné protizánětlivé účinky, které mohou pomoci v boji s chřipkou či spíše mohou být preventivním doplňkem vyvážené stravy a tělo je tak lépe připraveno pro boj s virem.  Mimo protizánětlivé účinky má kakao a čokoláda další pozitivní vlivy na zdraví, které byly prokázány v dalších odborných studiích [2] [3], mezi něž může patřit např. prevence či léčba alergií, rakoviny, úzkosti, hyperglykémie a inzulínové rezistence. 

 

Většina těchto pozitivních účinků na naše zdraví je v těsné vazbě s obsahem sekundárních rostliných metabolitů, které jsou obsaženy v kakaovém bobu. Jedná se především o skupinu flavanoidů (flavanových derivátů). Můžeme říct, že 100% čokoláda (tzn. např. pouze kakaové boby) obsahuje v průměru cca 1400mg flavanoidů na 100g bobů [4]. To je vždy závislé na tom, odkud kakaový bob pochází a jakou má genetiku. U kvalitních kakaových bobů je tento obsah 2x - 3x větší [4].  

 

Samotné flavanoidy jsou známé především pro jejich významnou antioxidační aktivitu, vychytávání kyslíkových radikálů a zhášení reaktivních forem kyslíku při jejich nadměrné tvorbě v organismu. “Oblasti terapeutického využití flavonoidů jsou široké. Některé se užívají pro schopnost zvyšovat pevnost a snižovat propustnost kapilár, užívají se tak proti kornatění tepen. Působí antiagregačně, anihemoragicky, antiedematózně, rozšiřují cévy a snižují krevní tlak, lze je použít při hypercholesterolemii. Zvyšují účinek vitamínu C, některé podporují tvorbu a vylučování žluči, mají diuretický účinek. Za zmínku stojí i antiseptický a spasmolytický účinek. Jejich oxidačně redukční potenciál lze využít k inhibici některých enzymů, jejichž činností se tvoří volné radikály, které poškozují organismus při nádorových onemocněních, srdečních a cévních chorobách a stárnutí.” [5]

 

V souvislosti se zmiňovanou čokoládou je velmi důležité zmínit, že vysoký obsah flavanoidů a dalších antioxidantů je skutečně obsažen pouze v šetrně zpracované čokoládě. Právě takovou čokoládu vyrábí v České republice několik malých manufaktur. Pro výrobu od bobu po tabulku čokolády se vžil pojem “bean to bar”, protože nám skutečně každý kakaový bob projde rukama až po finální tabulku čokolády. Samotné kakaové boby nakupujeme transparentně přímo od farmářů za férové ceny a výhodou je, že známe jejich kvalitu a podmínky pěstování. Po převozu do naší výrobny pak boby zpracováváme - třídíme, pražíme, meleme v kamenných mlýnech vlastní výroby, temperujeme a ručně balíme. 

 

Popisovaný proces výroby je značně odlišný od konvečně zpracované čokolády ve velkovýrobnách typu Barry Callebaut, Cargill, Lindt apod. Kakaové boby zde prochází jiným procesem výroby, který je pak zásadní pro celkovou kvalitu a chuť čokolády. Zjednodušeně lze říct, že jsou zpracovávány nekvalitní kakaové boby a důležitým bodem pro velkokapacitní výrobu je chemická úprava - tzv. alkalizace, např. pomocí uhličitanu draselného. Ze zdravotního hlediska se v této části výroby významně ztrácí všechny antioxidační flavanoidy a tím pádem jsou výše popsané účinky čokolády minimální [6]. 

 

Přidáme-li k tomu výrobu čokolády z bobů z plantáží, kde pracují děti a v podmínkách nedůstojnách pro život (viz. reportáž v pořadu Reportéři: https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3053578-odvracena-tvar-kakaoveho-prumyslu-na-africkych-plantazich-vladne-chudoba-a-detska-prace) dostáváme naprosto odvrácenou tvář všech prodávaných čokolád v supermarketech, které se tváří jako luxusní a kvalitní (příkladem může být např. čokoláda Lindt a další). 

 

Československo bylo v časech před druhou světovou válkou významným zpracovatelem kakaových bobů v čokoládu. Dnes na tuto tradici navazuje několik malých čokoládoven, které vyrábí právě metodou bean to bar mezi něž patří už od roku 2015 u naše rodinná čokoládovna HERUFEK. 

 

Chcete-li mlsat zdravě - nakupte si u nás čokoládu anebo třeba jen tak na chroupání kakaové boby nebo pražené niby. Uděláte tak něco málo pro své zdraví v této nepředvídatelné době plné strachu. Nebojme se, jen si vybírejme kvalitní a poctivě výrobky. A to platí i u sladkostí ;-)!



Odkazy z odborných publikací:

[1] Kamei M, Nishimura H, Takahashi T, Takahashi N, Inokuchi K, Mato T, Takahashi 

  1. Anti-influenza virus effects of cocoa. J Sci Food Agric. 2016 Mar

15;96(4):1150-8. doi: 10.1002/jsfa.7197. Epub 2015 Apr 27. PubMed PMID: 25847473.

 

[2] Rawel, H. M., Huschek, G., Sagu, S. T., & Homann, T. (2019). Cocoa Bean Proteins-Characterization, Changes and Modifications due to Ripening and Post-Harvest Processing. Nutrients, 11(2), 428. https://doi.org/10.3390/nu11020428

 

[3] Latif R. Health benefits of cocoa. Curr. Opin. Clin. Nutr. Metab. Care. 2013;16:669–674. doi: 10.1097/MCO.0b013e328365a235. 

 

[4] Katz, D. L., Doughty, K., & Ali, A. (2011). Cocoa and chocolate in human health and disease. Antioxidants & redox signaling, 15(10), 2779–2811. https://doi.org/10.1089/ars.2010.3697

 

[5] ZLOCHOVÁ, Pavlína. Sekundární metabolity rostlinných kultur in vitro I. Hradec Králové, 2017. Diplomová práce. Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra farmakognozie. Vedoucí práce Kašparová, Marie. dostupné: https://dspace.cuni.cz/handle/20.500.11956/85239

 

[6] Impact of Alkalization on the Antioxidant and Flavanol Content of Commercial Cocoa Powders. Kenneth B. Miller, William Jeffery Hurst, Mark J. Payne, David A. Stuart, Joan Apgar, Daniel S. Sweigart, and Boxin Ou. Journal of Agricultural and Food Chemistry 2008 56 (18), 8527-8533. DOI: 10.1021/jf801670p



Zpět do obchodu