Dopravné ZDARMA od nákupu nad 1000,-

Čokoláda a transparentnost: Poznejte původ našeho kakaa!

Příběh každé tabulky čokolády začíná v jedné ze zemí tzv. „kakaového pásu, který se rozpíná v okolí rovníku do 20° severní a jižní zeměpisné šířky. Jde o tropickou oblast, v níž, jak už název napovídá, se nejlépe daří rostlinám kakaovníku. [1]

Belize, Dominikánská republika, Guatemala, Madagaskar, Peru, Tanzanie, Uganda – to jsou země, v nichž žijí naši farmáři. Od nich pečlivě vybíráme ty nejkvalitnější kakaové boby, ze kterých vyrábíme naše poctivé bean to bar „od bobu po tabulku čokolády. Práce každého jednotlivého zemědělce si nesmírně vážíme, a proto se neustále snažíme posilovat vzájemné vztahy tak, abychom zajistili dlouhodobé a spokojené fungování naší spolupráce.

 

blog_7_1

 

Základem našeho podnikání je transparentnost

Z historického hlediska bylo pro spotřebitele velmi obtížné získat přehled o dodavatelském řetězci kakaa. Jako výrobci bean to bar čokolády (anglicky též small batch „malá várka, craft „řemeslný, artisan „řemeslný“ či micro-batch „mikro-várka chocolate) jsme však součástí tohoto mladého rostoucího odvětví, které má za cíl podnikat plně transparentně a udržitelným způsobem, čímž se zásadně odlišujeme od velkých průmyslových společností. [2] Již od samotného počátku našeho podnikání jsme věděli, že chceme otevřeně sdílet vše o farmářích a původu surovin, které používáme při výrobě naší čokolády. 

 

Co jsou to roční reporty transparentnosti

Mnozí výrobci řemeslné čokolády každoročně vydávají tzv. reporty transparentnosti, které jsou určeny pro všechny, kteří mají zájem dozvědět se vše o cestě kakaového bobu z farmy až do samotné čokoládovny. Tato zpráva obsahuje podrobné informace o tom, odkud kakao pochází, kolik peněz za něj jeho pěstitelé dostali, za jakých konkrétních podmínek byly boby pěstovány, fermentovány a sušeny či jakým způsobem byly dopraveny k výrobci čokolády. Všichni, od farmáře až po samotného spotřebitele, jsou nedílnou součástí dodavatelského řetězce kakaa, a právě reporty transparentnosti slouží jako důležitý kanál zajišťující tok informací mezi nimi.

 

Posklizňové zpracování bobů zajišťují družstva

Každý drobný zemědělec většinou patří pod větší družstvo, které může sdružovat až desítky jednotlivých subjektů. Ihned poté, co farmář kakaové boby sklidí, je tato družstva skupují a následně centrálně fermentují, suší a třídí, čímž také zajišťují jejich stabilní kvalitu. Malopěstitelům tato spolupráce přináší mnoho výhod, a to zejména snažší propojení s kupci i jednodušší distribuci a přepravu kakaa.

Celý dodavatelský řetězec přitom funguje v režimu ekologického zemědělství a původ bobů je vždy jasně dohledatelný. Významným benefitem tohoto systému rovněž je, že družstva poskytují farmářům vzdělání, které je automaticky vede k dlouhodobě udržitelnému hospodaření a zároveň jim napomáhá i k vyšším výnosům a ziskům.

 

blog_7_2

 

Jak řemeslné čokoládovny nakupují kakao

Při nákupu kakaových bobů může řemeslná čokoládovna postupovat dvěma základními způsoby – buď je získává přímo od družstva, a nebo si zajistí importéra. Druhá možnost je všeobecně častější a pro čokoládovnu mnohem jednodušší, jelikož se výrobce nemusí starat o náročnou logistiku.

Pokud je však do tohoto procesu zahrnuto příliš mnoho prostředníků, je původ bobů hůře dohledatelný a dochází ke zbytečně prudkému navýšení konečné ceny kakaa. My v čokoládovně HERŮFEK proto boby nakupujeme pouze přes jednoho importéra, který zajišťuje jejich přepravu a skladování v Evropě. Zároveň tak máme vždy zaručeno, že farmář za své zboží dostává stabilní a prémiové finanční ohodnocení. Tato částka je přitom vyšší než Fair Trade ceny či standardní komoditní ceny na světovém trhu, kde navíc hodnota kakaa podléhá neustálým výkyvům.

 

blog_7_3

 

Osobní kontakt s farmáři je pro nás důležitý

Jelikož praktikujeme tzv. Direct Trade „přímý obchod, máme vždy jistotu, že naše suroviny pochází z farmy, která splňuje všechny vysoké standardy kvality a udržitelnosti. V osobním kontaktu s farmáři se snažíme být tak často, jak jen to je možné. V roce 2016 jsme například navštívili Belize ve Střední Americe, kde sídlí organizace Maya Mountain Cacao (MMC).

Ta byla založena v roce 2010 a stala se jednou z prvních institucí, která začala nakupovat kakaové boby přímo od farmářů. Hlavním cílem MMC je přitom podporovat místní pěstitele kakaa, a zlepšovat tak životní úroveň celé komunity v oblasti. Organizace konkrétně spolupracuje s více než 350 drobnými zemědělci, kteří kakaovníky pěstují na svých farmách v regionu Toledo. My dodnes rádi vzpomínáme například na setkání s rodinou Choco (Ano, tak se opravdu tato rodina jmenuje!), která nejenže kakao pěstuje, ale vyrábí si z něj i vlastní poctivou čokoládu!

 

blog_7_4

 

Pokud naše farmáře a nás chcete podpořit i vy, vyzkoušejte kakaové produkty značky HERŮFEK, vyrobené z těch nejkvalitnějších kakaových bobů s jasně dohledatelným původem. Podrobnosti o každé zakoupené čokoládě naleznete na vnitřní straně obalu výrobku, případně můžete navštívit i náš web či sociální sítě, kde lze mimo jiné dohledat i bližší informace o našich farmářích! :-)



Odkazy z odborných publikací:

[1] Chocolate 101 [online]. United Kingdom: Readcacao, 2021 [cit. 2021-7-8]. Dostupné z: https://readcacao.com/start-here/

 

[2] What Is Bean To Bar, Craft Chocolate? Dame Cacao [online]. April 25, 2021 [cit. 2021-7-12]. Dostupné z: https://damecacao.com/what-is-craft-chocolate-bean-to-bar/

Zpět do obchodu