Dopravné ZDARMA od nákupu nad 1000,-

Čokoláda a BIO certifikace: Jde to i bez chemie!

Při výběru čokolády nás může konkrétní produkt oslovit hned několika způsoby – svým atraktivním obalem, výhodnou cenou či například čistým a kvalitním složením.

Stále více spotřebitelů se v současné době zajímá o vliv potravin na své zdraví a ochranu životního prostředí, a proto je ke koupi výrobku dokáže nejlépe přesvědčit přítomnost BIO certifikace. Tou se často pyšní především výrobci řemeslné čokolády, nicméně už i některé velké společnosti na tento trend zareagovaly a rozhodly se do své nabídky zařadit organickou čokoládu. I přes vzrůstající poptávku a řadu nesporných výhod však obchod s BIO kakaem dosud představuje pouze nepatrnou část celkové celosvětové produkce kakaových bobů. [1]

blog_5_1

 

Jaké jsou požadavky na BIO čokoládu

Aby mohla být čokoláda označena jako BIO, musí obsahovat alespoň 95% certifikovaných surovin, při jejichž pěstování nebyla použita žádná syntetická hnojiva, zakázané pesticidy či herbicidy ani geneticky modifikované organismy. [2] Organická produkce kakaa je proto narozdíl od té konvenční ekologická, nezatěžuje životní prostředí a udržuje dlouhodobé zdraví půdy i celého našeho ekosystému. 

Jelikož je v BIO zemědělství zakázáno používání jakýchkoliv chemických látek, je potřeba rostliny kakaovníku ochránit před chorobami jiným způsobem. Z toho důvodu musí farmář vždy zabezpečit vhodné podmínky pro jejich růst, to znamená udržet na plantáži optimální rovnováhu slunečního světla, stínu, vzduchu, vody a živin.

Nejlepší cestou, jak toho docílit, je praktikování tzv. agrolesnictví, které udržuje biologickou rozmanitost místního ekosystému a zajišťuje zdravé mikroklima pro pěstování kakaa. V ekologickém zemědělství je také často používán přírodní kompost či hnůj namísto chemických hnojiv. [4]

 

BIO čokoláda je bezpečná pro naše zdraví

Kromě životního prostředí má organická čokoláda velmi pozitivní dopad i na naše zdraví, jelikož se při její konzumaci do těla nedostávají žádné pesticidy a další škodlivé látky, které by mohly narušovat funkci našeho organismu. To však bohužel mnohdy nelze říci o průmyslově vyráběné čokoládě, která obsahuje konvenčně pěstované a často i nešetrně zpracované kakaové boby. Při nákupu čokolády je proto vždy nesmírně důležité dbát na kvalitu produktu, vyhýbat se průmyslově vyráběným cukrovinkám a raději zvolit řemeslnou neboli bean to bar čokoládu.

 

BIO zemědělství podporuje ekonomický rozvoj komunity

Posledním velmi důležitým pozitivem, které BIO hospodaření přináší, jsou vyšší zisky zemědělců a z nich vyplývající podpora ekonomického rozvoje celé místní komunity. Organické kakaové boby mají na mezinárodním trhu vyšší cenu než ty konvenční, a proto je farmář schopný jejich pěstováním a následným prodejem vydělat více peněz.

Díky praktikování agrolesnictví, které se s BIO zemědělstvím úzce pojí, je navíc na plantáži podporována výsadba i dalších užitečných rostlin, zejména ovocných stromů, jejichž plody poskytují zemědělci další zdroj potravy a příjmů, a napomáhají tak zvýšení jeho suverenity. [4]

 

blog_5_2

 

V případě konvenčního zemědělství se na ochranu rostlin používají hnojiva a jiné chemikálie, které jsou ve skutečnosti poměrně nákladné, a výrazně tak zvyšují výdaje farmy. Naproti tomu při ekologické produkci je aplikace těchto látek zakázána, díky čemuž je zemědělec schopný snížit alespoň část svých vstupních a provozních nákladů. [4]

Zde je však nutné podotknout, že celkové výdaje za provoz BIO farmy jsou v konečném důsledku vyšší než u konvenčního hospodaření, nicméně farmář dostane za svoji práci vždy adekvátně zaplaceno a zároveň je jeho činnost bezpečná pro okolní životní prostředí.

 

Negativa BIO certifikace

I přes všechny nesporné výhody může mít BIO certifikace i svá negativa, která mohou činnost farmářů značně komplikovat. Zemědělci se kvůli ní musí potýkat s komplikovanou byrokracií, dodržovat přísně stanovené protokoly a jsou nuceni za ni platit nemalé poplatky, na které mají ne vždy dostatek finančních prostředků. Některé velké společnosti vyrábějící čokoládu navíc organické kakao využívají především pro vylepšení marketingu svých produktů, a proto tuto certifikaci nelze vždy považovat za známku kvality. [3]

My v čokoládovně HERŮFEK většinou kakaové boby nakupujeme od družstev, která sdružují větší množství farmářů z jedné specifické oblasti. Jelikož držiteli BIO certifikátu nejsou jednotlivé farmy, ale právě tato družstva, naši zemědělci se s výše zmíněnými komplikacemi spojenými s touto certifikací nemusejí potýkat. Na dodržování standardů ekologického zemědělství je pak v tomto případě dohlíženo tak, že každým rokem je namátkou vybrán jeden farmář patřící pod konkrétní družstvo, za nímž přijede inspekce provést kontrolu – ta spočívá v chemickém rozboru půdy a ujištění se o důkladném plnění všech předepsaných zásad BIO certifikace.

 

blog_5_3

 

BIO není zárukou kvality

Pokud jde o kvalitu kakaových bobů, je nutné si uvědomit, že k dosažení co nejlepších výsledků je zapotřebí mnohem více než pouhá BIO certifikace. Neméně důležitými faktory, které se na kvalitě kakaa podílejí, jsou také genetika rostliny kakaovníku, správná technika sklizně a fermentace bobů, šetrná metoda jejich dalšího zpracování aj. Nejlepším způsobem, jakým se může výrobce o skutečné hodnotě kakaa přesvědčit, je přímá návštěva farmáře, tedy tzv. Direct Trade „přímý obchod“. 

Direct Trade často praktikují zejména společnosti vyrábějící řemeslnou čokoládu, které mnohem více dbají na kvalitu svých produktů i na dopad své činnosti na životní prostředí. Tento obchodní model je proto i tou nejjednodušší cestou, jak se ujistit, že je kakao opravdu pěstováno organicky, a to i v případě, že zemědělec nevlastní certifikaci. [3] Podstatné přitom je, aby byl výrobce čokolády ve svém podnikání plně transparentní, a umožnil tak zákazníkovi dohledat si všechny důležité informace o původu použitých kakaových bobů.

 

Jak k BIO čokoládě přistupujeme my v čokoládovně HERŮFEK

Pro nás v čokoládovně HERŮFEK je BIO a kvalita surovin jednou ze základních hodnot, o které jsme byli přesvědčeni již od samého počátku našeho podnikání. Veškeré naše produkty proto vyrábíme bez umělých barviv, palmového tuku a konzervantů, pouze z těch nejkvalitnějších surovin.

Téměř všechny naše čokolády nesou označení BIO, jen u jedné z nich jsme museli udělat výjimku – jde o čokoládu vytvořenou ve spolupráci s pekárnou ESKA „Chleba & čokoláda“, která ačkoliv nemá certifikaci, v BIO kvalitě ve skutečnosti vyrobená je!

Podobně je tomu tak i s našimi dezerty a čokoládovými lanýži – pro jejich výrobu používáme v maximální možné míře organické ingredience, ne pokaždé jsme však vhodné certifikované suroviny v daný okamžik schopni sehnat. A právě v takovém případě vždy sáhneme alespoň po kvalitních sezónních produktech od místních farmářů.

157195707_3789964771094184_2904645335066840008_n_1

 

Jsme opravdu hrdí na to, že naše čokoládovna přispívá k produkci kakaa, která je v dlouhodobém měřítku sociálně, ekonomicky a ekologicky udržitelná. Díky tomu vám můžeme nabídnout výrobky, které jsou šetrné k životnímu prostředí, mají pozitivní dopad na celou komunitu farmářů v oblasti a zároveň prospívají i k vašemu zdraví.

Pokud chcete i vy BIO zemědělství a obchod s kvalitním kakaem podpořit, navštivte nás a vyberte si z pestré nabídky našich čokoládových produktů. Každou zakoupenou tabulkou čokolády či balením čistých kakaových bobů pomůžete zachovat zdraví naší planety, a umožníte tak i dalším generacím žít zde svůj šťastný a spokojený život. :-)



Odkazy z odborných publikací:

[1] The Chocolate Industry. International Cocoa Organization [online]. c2016-2020 [cit. 2021-7-14]. Dostupné z: https://www.icco.org/chocolate-industry/

 

[2] The most common certifications for chocolate. The Chocolate Journalist [online]. April 27, 2015 [cit. 2021-7-14]. Dostupné z: https://www.thechocolatejournalist.com/blog/the-most-common-certifications-for-chocolate?rq=organic

 

[3] The Most Useless Certification For Fine Chocolate. The Chocolate Journalist [online]. August 26, 2016 [cit. 2021-7-14]. Dostupné z: https://www.thechocolatejournalist.com/blog/useless-certification-fine-chocolate?rq=organic

 

[4] How to Grow Organic Cocoa: An illustrated handbook on organic principles of cocoa production. Naturland – Association for Organic Agriculture [online]. [cit. 2021-7-15]. Dostupné z: http://www.naturland.de/images/UK/Producers/Naturland_compendium_organic_cocoa.pdf

 

Zpět do obchodu